VOLVULUS

VOLVULUS

 

Bağırsakların doğuştan karın içine normal olmayan şekilde yerleşmesi (malrotasyon) durumunda gelişebilecek en önemli durum volvulusdur. Volvulus barsakların kendi etrafında dönerek kan dolaşımının bozulmasına ve bağırsakların bir kısmının veya tamamının nekroz (gangren) olarak ölmesine neden olan yaşamsal risk taşıyan ciddi bir durumdur. Acil olarak müdahale gerektirir. Bağırsaklara giden damarlar tıkandığı zaman bağırsak gangren olur ve geri dönüşü olmayan bir barsak hasarı ile sonuçlanır.

Bu operasyon genel anestezi altında, bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. Öncelikle burundan takılarak mideye kadar uzatılan bir tüp ile (nazogastrik tüp) mide içerisinde biriken salgılar temizlenir. Bebeğe damardan sıvı tedavisi başlanarak kayıpları karşılanır. Ameliyat genellikle uygulama yapılacak bölgenin temizliği ile başlar. Göbek üstü sağ taraftan yapılan yeterli uzunlukta yatay bir kesi ile barsaklar dışarıya alınır, barsağın kan dolaşımı, rengi kontrol edilir. Kan dolaşımı düzelirse barsakların rengi pembeleşir. Bağırsaklardaki dönme düzeltildikten sonra bağırsaklar sağlıklı görünüyorsa barsaklar arasındaki bağlar, zarlar açılır ince barsaklar sağa kolon (kalın barsaklar) sola yerleştirilir. Daha sonraki hayatında barsakların tekrar dönmemesi için uygun şekilde karın içine yerleştirilir. Barsakların karın içine yerleştirildiği son durum normal barsak yerleşimi şeklinde değildir. Bu nedenle apendiks normalde bulunması gereken yerde bulunmaz. İlerde yaşanabilecek sorunlar apendiksin iltihaplanması durumunda muayene bulgularının karışıklık yaratmaması için bu ameliyat sırasında apendiks çıkarılır. Ameliyat sırasında barsakların kan dolaşımı iyi değilse 24-48 saat sonra tekrar ameliyat yapılarak bağırsakların durumuna bakılabilir yada bir kısmı sağlıklı görünmüyorsa bu kısmın çıkarılması gerekir. Geride kalan barsağın mümkün olduğu kadar uzun ve sağlıklı olması gereklidir. Barsağın sağlıksız (ölü) kısmı çıkarıldıktan sonra kalan barsağın iki ucunun rengi iyiyse kan dolaşımı yeterliyse barsaklar birbirine birleştirilir (anastomoz). Kan dolaşımı iyi değilse barsağın uçları karın dışına alınarak karın duvarına dikilir (ostomi). Dışkı bu açıklıktan (stoma) dışarı gelir. Bu iş için tasarlanmış cilde yapışan özel torbalarda (kolostomi torbası) dışkı birikir. Kalan barsağın durumuna göre ostomi geçici veya kalıcı olabilir. 

Operasyonun süresi tahmini olarak 2-3 saattir, başarı şansı ise hastadan hastaya, olayın süresine ve barsakların etkilenme derecesine göre değişir.

Bu ameliyat sonunda çocukların sindirim sistemi tekrar sorunsuz çalışmaya başlar ve büyüme gelişmenin devamı sağlanmış olur. Ancak tedavi edilmeyen durumlarda, sindirim sisteminin çalışmasını aksatan hastalığınız devam eder, barsak dolaşımı bozulup, yırtılabilir. Barsak içindeki dışkı karın içine yayılarak çocuğunuzun hayatını riske sokar. Süreç uzadıkça olaya daha fazla barsak bölümü katılır ve etkilenir. Bu da ilerleyen dönemlerde hastanız ameliyat edilse bile büyüme gelişmeyi sağlayacak yeteri uzunlukta barsak kalmamasına neden olabilir (kısa barsak sendromu). Bu durum beraberinde çok sayıda problemi beraber getireceği gibi hastanızın ölümüne de neden olabilir.