TİROGLOSSAL KANAL KİSTİ

TİROGLOSSAL KANAL KİSTİ

 

Boyunda doğumsal olarak mevcut olan (normalde kaybolması gereken) tiroglossal duktus adı verilen yapının kısmen veya tamamen kapanma eksikliğinden gelişir. Genellikle kist şeklinde görülen bu anomaliler boyun cildine açılırlarsa tiroglossal fistül adını alırlar. Çoğu zaman boyunda büyüyen bir şişlik, şekil bozukluğu ve zaman zaman ağrı yapabilecek bir kist görüntüsü şeklinde kendini gösterir. Hastaların yarısında bu anatomik kalıntının, zaman içerisinde enfekte olarak (iltihaplanarak)  dış ortama açılması, kötü kokulu bir akıntı yapar ve hastanın yaşam standartını etkileyebilir. Bu hastalığın kesin tedavisi cerrahidir.

Bu operasyon genel anestezi altında ve çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. Boyundaki bu kistik yapı ve hyoid kemiğin orta kısmı nüks riskini en aza indirmek için dil köküne kadar uzanan bölümüyle birlikte cerrahi olarak çıkartılacaktır.  İşlemin tahmini süresi ve başarısı: Ameliyatın süresi tahmini olarak 60-120 dakikadır, başarı şansı ise %95’dir. 

İşlemden sonra doğumsal olan bu anomalinin ortadan kalkması ve o bölgede kızarıklık, şişlik ve akıntı gibi enfeksiyon bulgularının tekrarlamaması beklenmektedir. Ayrıca nadirde olsa kanserleşme olasılığı önlenmiş olacaktır. Tedavi edilmediği durumlarda boyunda büyüyen bir şişlik, şekil bozukluğu ve zaman zaman ağrı yapabilecek bir kist görüntüsü şeklinde ya da kötü kokulu akıntı yaparak hastanın yaşam standartını etkileyecek bir fistül şeklinde hastalık varlığını sürdürecektir. Çok nadiren de olsa (%1) oranında malign dejenerasyon (kötü huylu kansere dönüşme olasılığı) görülebilir