SÜNNET

SÜNNET

Sünnet, glans penisi (penisin baş kısmını) örten prepisyum adı verilen sünnet derisinin belirli şekil ve uzunlukta cerrahi yolla kesilerek alınması ve penis uç kısmının açığa çıkarılması işlemidir. Tedaviye yanıt vermeyen fimozis (sünnet derisi yapışıklığı), sık idrar yolu enfeksiyonu geçirilmesi, vezikoüreteral reflü (idrarın mesaneden böbreğe geri kaçışı), işeme bozukluğu ve balanit (penis başı enfeksiyonu) varlığında planlanarak, parafimozis (sünnet derisinin geri çekilmesi ve yerine getirilememesi durumunda kanlanmanın bozulması) varlığında ise acilen yapılması gereklidir. Ancak ülkemizde de olduğu gibi çoğu zaman sünnet dini ve sosyokültürel sebeplerden ötürü yapılır.

Sünnet işlemi lokal veya genel anestezi altında uygun ortamlarda gerçekleştirilir. İşlem genellikle uygulama yapılacak bölgenin temizliği ile başlar. Penis ucunu çepeçevre saran sünnet derisi cerrahi olarak (makas, bistüri veya termokoter ile) kesilir, mukoza denilen penisin iç derisi de yaklaşık 3-10 mm kalacak şekilde çepeçevre kesildikten sonra geride kalan deri penisin mukozasına emilebilen dikişlerle dikilir veya bazı steril kimyasal yapıştırıcılarla yapıştırılır. 

İşlemin süresi normal şartlar altında 10-30 dakika arasında olup işlemin seyrine ve hasta faktörlerine bağlı olarak bu süre değişebilir. 

Sünnetin faydaları; sürekli penis ucu temizliği sağlaması, özellikle bebeklerde penis üzerindeki  dar olan cildin çıkarılması ile rahat işemenin sağlanması, cinsel ilişkiyle bulaşan sifiliz, gonore, herpes ve AIDS gibi hastalıkların bulaşımını engellemesi ve bu hastalıkların yayılımını önlemesi, penis başı ve rahim ağzı kanserlerinden korumasıdır. 

Sünnet olmayan hastalarda, olası risk faktörleri varsa (sünnet derisi enfeksiyonu gibi) ilerleyebilir, deri altı apsesi oluşabilir. Sık idrar yolu enfeksiyonu görülebilir, nadir de olsa penis kanseri gelişebilir.