PİLOR STENOZU

PİLOR STENOZU

 

Pilor, mideden oniki parmak barsağına (duodenum) geçişte düz kaslar içeren bir kanaldır. Bu kanal ile midenin besinler öğütülmeden boşalması engellenir ve sindirim düzenlenir. Bu kanalın darlığı, kas hücrelerindeki büyüme ile karakterizedir. Pilor darlığı ya da stenozu, süt çocukluğu döneminin nadir ama önemli bir kusma nedenlerinden biridir. Bebek, hayatının ilk günlerinde normal bir görünüme sahiptir, iyi beslenir, kusması her bebek kadar veya biraz daha fazla mideden daha yukarı doğru kaçak yani reflü kusması şeklindedir. Mide çıkışı tıkanınca ana belirti safrasız kusmadır. Başlangıçta kusma hafif bebek reflüsü gibi olurken zamanla tıkanıklığın artması ile birlikte karakteristik kusma, hemen her beslenmeden sonra fışkırır tarzda kendini gösterir. Bebek, kusmalarına karşın iştahlı ve yemeğe karşı isteklidir. Zaman içinde kusmaların sıklığı ve şiddeti artar, basınçlı ve fışkırır karaktere bürünür. Kusmalara bağlı su ve elektrolit (özellikle potasyum) kaybı ortaya çıkar. Zamanla sıvı kaybı ve mide asidi kaybı nedeniyle kanda alkali artışı belirtileri başlar. Sıvı kaybına bağlı olarak bitkinlik, dalgınlık, uyku hali yerleşir ve şuur bile kapanabilir. Görülme sıklığının her 1000 canlı doğumda 1-3’tür. Tedavisi en kısa sürede hastaneye yatırılması ve sıvı-elektrolitlerinin damardan yerine konması sonrası ameliyata alınmasıdır.

Bu operasyon genel anestezi altında, bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. Öncelikle burundan takılarak mideye kadar uzatılan bir tüp ile (nazogastrik tüp) mide içerisinde biriken salgılar temizlenir. Bebeğe damardan sıvı tedavisi başlanarak kayıpları karşılanır. Cerrahi işlem iki şekilde yapılabilir. 

1.         Açık Cerrahi Teknik: İşlem genellikle uygulama yapılacak bölgenin temizliği ile başlar. Ameliyatta, karnın sağ üst kesimine veya göbek çevresine bir kesi yapılarak karın boşluğuna girilir. Kalınlaşmış olan pilor kası bulunur, kas üzerine bir kesi yapılır ve bu açıklık, mukoza yani kanalı örten en iç tabakaya kadar uzatılır. Bu aşamada kaçak olup olmadığı kontrol edilir. Kaçak yok ise kanama kontrolü yapılarak katlar kapatılır ve ek işleme ihtiyaç duyulmaz. En sık kaçak görülen bölge olan duodenum tarafında hava veya safra kaçağının gözlemlenmesi ile bu bölge dikişler ile kapatılır ve kanal çevrilerek bir başka bölgeye piloromyotomi yapılır. 

2.         Laparoskopik Teknik: Yukarıda anlatılan cerrahi tekniğin laparoskopik olarak karın içerisinde yapılmasıdır. 

Operasyonun süresi tahmini olarak 1-2 saattir, başarı şansı ise hastadan hastaya değişmekle birlikte %95-100’dür. 

Bu ameliyat sonunda çocukların sindirim sistemi tekrar sorunsuz çalışmaya başlar ve büyüme gelişmenin devamı sağlanmış olur. Tedavi edilmeyen durumlarda sindirim sisteminin çalışmasını aksatan bu hastalık devam eder, altta yatan tıkanma nedeni ile mide boşalımı mümkün olmayacak, kusmalar şiddetlenerek artacak, bebek kilo ve elektrolit kaybedecektir. Bu durumda çocuğunuzun büyüme gelişmesi etkilenecek, çocuğunuzun hayatını devam ettirmesi damardan sıvı ve besin desteği olmaksızın mümkün olmayacaktır.