OVER TORSİYONU

OVER TORSİYONU

 

Yumurtalıklar normalde bir ucu karın yan duvarına diğer ucu ise serbest halde dururlar. Bu bağ içerisinden kan damarları geçer. Eğer yumurtalık herhangi bir şekilde bu bağ etrafında döner ise kan akımında azalma olur ya da akım tamamen durabilir. İşte bu durum over torsiyonu olarak adlandırılır. Genelde kist ya da başka bir sebebe bağlı olarak büyümüş olan yumurtalıklarda ortaya çıkar ancak çok nadiren tüp ve etrafındaki dokularda aşırı bir spazm ya da aşırı genişlemiş yani varisleşmiş damarlara bağlı olarak normal boyutlardaki yumurtalıklarda da görülebilmektedir. Tüplerin aşırı uzun olması gibi bazı doğuştan gelen nedenler de torsiyona yol açabilmektedir. Over torsiyonu hemen her zaman tek taraflıdır ve daha çok sağda görülür. Teşhis edilir edilmez acil şartlarda vakit kaybedilmeden ameliyata alınmalıdır.

Bu operasyon genel anestezi altında, bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. Doktorunuzun uygun gördüğü açık (laparotomi) veya kapalı (laparoskopik) ameliyat planlanmalıdır. İşlem genellikle uygulama yapılacak bölgenin temizliği ile başlar. 

Laparoskopi: göbek deliğinden, karın karbondioksid gazı ile doldurulduktan sonra trokar adı verilen borunun içinden çubuk şeklinde bir kamera sokularak, karnın içindeki görüntü televizyon ekranına verilir. Bu şekilde yapılacak işlemler ve cerrahi aletler için iyi bir görüş olanağı ve hareket imkanı sağlanmış olur. Karından iki adet daha küçük boru yerleştirilir ve içinden çubuk şeklinde cerrahi aletler içeriye sokulur. Doktor bu esnada karnın içindeki organları, kullandığı aletleri ve yaptığı tüm işlemleri ekrandaki görüntüden izleyip ameliyatı gerçekleştirir. Kamera her an görüntüyü büyüterek, istendiği gibi ekrana yansıtarak doktorun görüş açısını en üst seviyeye taşır. 

Laparotomi: Açık cerrahi işleminde, sezaryen kesisi ile karın içine girilir. 

Her iki teknikte de karın içine girildiğinde olasılıklar: 

I.          Detorsiyon (yumurtalığın tekrar geri döndürülmesi): Dönmüş olan yumurtalık bulunup tersi yönde döndürülerek dolaşımı rahatlatılır. Belli bir süre beklenerek kanlanması gözlenir. Cerrahınızın tercihine göre karın içerisinde dikişlerle tespitlenebilir veya serbest bırakılır. 

II.        Çok fazla zaman geçtiğinde ve uzun süren kan kaybı çevredeki dokunun ölmesine neden olduysa, alınması gerekebilir: 

         Ooferektomi: Eğer yumurtalık dokusu artık kullanılabilir değilse, yumurtalık çıkartılacaktır. 

         Salpingooferektomi: Hem yumurtalık hem de fallop dokusu (tüpler) artık kullanılabilir değilse, her ikisi de çıkartılacaktır. 

Over torsiyonu ameliyatında girişimin süresi uygulayan kişi ve hastaya bağlı değişmek üzere yaklaşık 30-70 dakika sürmektedir. Acil durum olduğu için hasta hastaneye gelir gelmez mümkün olan en kısa süre içerisinde yapılır. Başarı oranı torsiyonun oluş zamanı ve düzeltilmesi arasında geçen süre ile yakından ilişkilidir. Süre uzadıkça etkilenen taraf yumurtalığın kaybı artmaktadır. 

Tedavide hedef yumurtalığın dönmesi düzeltilerek, tekrar kanlanmanın sağlanması, olası bir organ kaybının önüne geçilmesi. 

Dönen yumurtalığın ameliyat ile düzeltilmemesi durumunda, kanlanması tamamen bozulacak ve yumurtalık canlılığını yitirecektir. Canlılığını yitiren yumurta enfekte hale gelir ve apseleşir veya karın zarı iltihabı oluşturabilir