MALROTASYON

MALROTASYON

 

Malrotasyon bağırsakların normal pozisyonda (yerleşimde) olmamasıdır. Bebek anne karnında büyümeğe başladığında bağırsaklar düz bir tüp gibidir. Daha sonra uzamaya başlarlar, uzama döneminde önce karın dışında bir kese içinde büyürler sonra karın içine dönerek uzamaya devam ederler, bu süreç bittiğinde bağırsakların bir kısmı arka karın duvarına özel bir pozisyonda tutunur. Bu pozisyon bağırsakları yerinde tutar. Malrotasyonu olan kişilerde bağırsaklar normal tutulma durumunu almamıştır. Yaklaşık 500 doğumda 1 görülür. Bağırsaklarda malrotasyon olduğu zaman bağırsakların birçok kısmı karın içine farklı bölgelere yerleşmiştir. Ayrıca bağırsaklar arasında uzanan veya bağırsaklardan karın duvarına uzanan normalde olmayan karın içi fibrotik bantlar vardır. Bu bantlar bağırsaklarda bası yaparak tıkanıklığa neden olabilirler. Malrotasyonu olan çocukların çoğunda 1 yaşından önce bulgular ortaya çıkar. Bazı çocuklarda daha geç yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi hayat boyu hiçbir bulguda vermeyebilir. Hastalarda bantlara bağlı veya bağırsağın kendi etrafında dönmesine bağlı kusma meydana gelir. En sık bulgu yeşil renkli (safralı) kusmadır. Karın ağrısı ve kramplar nedeniyle çocukta huzursuzluk, halsizlik ve uykuya meyil gibi bulgular ortaya çıkar. Dışkılama kanlı olabilir veya ishal tarzında gaita görülebilir. Malrotasyon hastada kusma, beslenme zorluğu ve kilo alamama gibi şikayetlere neden oluyorsa ameliyat edilmelidir.

Bu operasyon genel anestezi altında, bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. İşlem genellikle uygulama yapılacak bölgenin temizliği ile başlar. Ameliyatta karından yapılan küçük bir kesi ile bağırsaklar dışarıya alınır. Bağırsaklar arasındaki bağlar, zarlar açılır ince bağırsaklar sağa, kalın bağırsaklar (kolon) sola yerleştirilir. Daha sonraki hayatında bağırsakların tekrar dönmemesi için bağırsaklar uygun şekilde karın içine yerleştirilir. Bağırsakların karın içine yerleştirildiği son durum normal bağırsak yerleşimi şeklinde değildir. Bu nedenle apendiks normalde bulunması gereken yerde bulunmaz. İlerde yaşanabilecek sorunlar apendiksin iltihaplanması durumunda muayene bulgularının karışıklık yaratmaması için bu ameliyat sırasında apendiks çıkarılır.

Operasyonun süresi tahmini olarak 60-90 dakikadır. Başarı şansı ise hastadan hastaya değişmekle birlikte %95-100’dür.

Bu ameliyat sonunda çocukların sindirim sistemi tekrar sorunsuz çalışmaya başlar ve büyüme gelişmenin devamı sağlanmış olur. 

Tedavi edilmeyen durumlarda normal yerinde bulunmayan barsaklarda dönme gelişir ve barsak dolaşımını bozarsa hayati riski olabilecek barsak kaybına neden olabilir. Barsakların normal yerinde olmamasına bağlı olarak apandisit gibi bir hastalığın tanınması güçleşebilir. Aralıklı kusmaları devam eden hastada büyüme gelişme geriliği meydana gelir.