LABİAL SİNEŞİ (FÜZYON)

LABİAL SİNEŞİ (FÜZYON)

 

Halk arasında rahim ağzının kapanması olarak da adlandırılan bu durum, kız çocukların cinsel organlarındaki küçük dudaklar olarak tanımlanan (labium minusların) ve iki yanda bulunan yapıların birbirlerine yapışmasıdır. Bu da vajinanın giriş kısmının, hatta bazen idrar deliğinin de önünün beyaz-mavimsi, ince bir doku ile kapanması durumudur. Puberte öncesi kız çocuklarında özellikle 3 ay-4 yaş arasında %1,8-3,3 oranında görülür. Doğuştan olmayıp genellikle bebeğin bezli olduğu dönemde olur. Bazı bebeklerde hayatın ilk 1-2 ayında bile görülebilir. Bazı çocuklarda ise bezden kurtulup tuvalet eğitimini tamamladıktan sonra bile ortaya çıkabilir. Yapışma alt köşeden başlayarak klitorise kadar yani vaginanın en üst kısmına doğru ilerleyebilir. Nedeni tam olarak bilinmese de puberte öncesi östrojen seviyesi düşük olan kız çocuklarında bu bölgenin tahriş olmasına bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. En sık bu bölgede kronik irritasyon, bozuk hijyen ve bebek bezi dermatiti gibi faktörler suçlanmaktadır. Bezli dönemde kullanılan ıslak mendillere bağlı tahriş etyolojide önemlidir. Ayrıca asiditesi uygun olmayan sabun ya da şampuan kullanımı ve lokal mantar enfeksiyonları da (pişikler) önemlidir. Bu bölgeyi nemli tutan salgıların da olmadığı bir dönemde kuruluk da tahrişe yol açar ve yapışıklığa neden olabilir.

Tedavi çocuk cerrahisi uzmanı tarafından poliklinikte lokal anestezi altında veya ameliyathanede genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bebeklerde bu yapışıklık incedir ve transparandır bu nedenle daha çok lokal anesteziyle yapılır. Çocuk büyüdükçe bu doku kalınlaşacağından genel anestezi ile yapmak daha uygun olabilir. Cerrahi olarak çocuğun bacakları iki yana açılarak yapışık olan vagina dudakları hemostatik bir klempin ucuyla açılır. Olguların çoğunda dikiş atılmasına gerek olmasa da bazı olgularda emilebilen dikişlerle kanama kontrolünün sağlanması gerekebilir. Hastanın genel anestezi almasının asıl nedeni işlemin ağrısız ve konforlu bir şekilde yapılmasıdır. 

İşlemin süresi tahmini olarak 10-15 dakikadır, başarı şansı ise %100’dür. Ancak hangi teknik olursa olsun, bu hastalığın başarılı tedavi sonrası bile tekrarlama olasılığı %35’dir. 

İşlemden sonra işeme zorluğu, damlar tarzda işeme ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlar yaratabilecek mekanik bir engelin ortadan kalkmış olacaktır. Tedavi edilmeyen durumlarda bazı çocuklarda idrar yapmada zorluk oluşabilir. Yapışıklığın gerisinde idrar birikmesine bağlı olarak idrar yapma sonrasında iç çamaşırının ıslanması gibi bir durum görülebilir. Ya da idrar yolu enfeksiyonuna bağlı yakınmalar görülebilir.