İNGUİNAL HERNİ ERKEK (FITIK)

İNGUİNAL HERNİ ERKEK (FITIK)

Bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, erkek çocuklarda testis denilen yumurtalıklar ilk önce böbreklerin üst kutbunda oluşmaya ve gelişmeye başlar, sonra karın içinde göç ederek, kasık kanalından geçer ve skrotum adı verilen torbalara iner. Kız çocuklarında ise over adı verilen yumurtalıklar karın içinde kalır ancak kızlarda da rahimin karın içinde sabit durmasına yardımcı bağlardan birisi (round ligaman) kasık kanalından geçer ve rahimin arkaya bükülmesinin engellenmesinde görev alır. Kasık kanalından geçen bu oluşumlar beraberinde karın içi organların üzerini kaplayan periton adı verilen karın zarını da birlikte sürüklerler. Her 10 erkek çocuğundan dokuzunda bu zar kapanır, ancak birinde kapanmaz. İşte bu zarın kapanmadığı durumlarda, karın boşluğu ile skrotum adı verilen torbalar arasında bir kesecik oluşur ki biz buna kasık fıtığı adını veriyoruz. Karın içi basıncı arttığı durumlarda, erkek çocuklarında sıklıkla bağırsaklar ya da karın içi organların üzerini kaplayan omentum adı verilen yağ tabakası, kız çocuklarında ise sıklıkla yumurtalıklar ve bağırsaklar bu kesenin içine girerek kasık bölgesinde bir şişlik meydana getirir. 

Bebeğin ve çocuğun kasık bölgesinde beliren ve kaybolan şişlik ilk ve en önemli bulgudur. Sağ ya da sol tarafta ya da her iki tarafta birden olabilir. Sağda ya da solda kasıktan başlayarak torbalara (kızlarda büyük dudaklara) kadar olan hat üzerinde, herhangi bir noktada olabilir. Ikınma, ağlama, öksürme gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda bu şişlik daha belirgin hale gelir. Bu karın içi basınç artımı azaldığı takdirde bu şişlik de kaybolur. Çok ilerlemiş durumlarda fıtıklaşma çocuğun torbalarını dolduracak kadar aşağı, testislerin yanına kadar inebilir. Kasık fıtığı her yaşta görülebilir. Bir günlük yenidoğan bebekten daha ileri yaşlara kadar her yaş grubunda kasık fıtığı varlığına rastlanabilir. Hangi yaşta ortaya çıkarsa çıksın sebep kasık kanalındaki doğumsal açıklıktır. Görülme sıklığı normal süre ve kiloda doğanlarda % 1-3’tür. Prematüre doğmuş olanlarda ise daha sık rastlanır (% 16-25). Bir günlük de olsa 90 yaşında da olsa kasık fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Bu ameliyat acil değil ancak acele bir ameliyattır. Tanı konulduktan sonra haftalar içinde ameliyat gerçekleştirilmelidir. Yukarıda bahsettiğimiz, kasık fıtığı kesesi içine giren bağırsak, omentum denilen yağ dokusu ve yumurtalıklar, bu kese içinde sıkışıp kalırlarsa tedavisi çok zor durumlar karşımıza çıkabilir. İnkarserasyon ya da fıtık boğulması denilen bu durumda çocuk ya da bebeğin hayatı risk altına girebilir, ayrıca organ kaybı riski de beraberinde gelir. Yani, beklenmesi gereken bir yaş ya da süre söz konusu değildir. Ancak genel anestezi almasına engel bir enfeksiyon ya da başka bir durum varlığında, uygun olan en kısa zamanda ameliyat planlanmalıdır.

Bu operasyon genel anestezi altında, bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. Cilt çizgilerine uygun ve külot çizgisinin altından yapılan 1,5-2 cm’lik bir kesiden kasık kanalına girilir. Testise giden sperm kanalı ve damarların ön-yan tarafından eldiven parmağı şeklindeki fıtık kesesi bulunur, içi kontrol edilir, boşsa burulur ve kasık kanalı içine girdiği bölgeden emilebilen dikişlerle bağlanarak, kese çıkartılır. Eğer kesenin içinde yerleşmiş organ varsa ve herhangi bir hasar görmemişse üzerinden bağlandıktan sonra karın içine itilir ve kasık kanalının karın içine girdiği bölge yine emilebilir dikişlerle kapatılır. Eğer kese içine girmiş organlarda sıkışmaya bağlı değişiklikler varsa doktorunuz ameliyatın gidişatına göre organı kurtarmaya yönelik ameliyat teknikleri uygulayabilir ya da organ tamamen gangrene haldeyse hasarlı organı çıkartabilir. Çok nadiren fıtık kesesi içine apendiks sıkışmış olabilir. Bu durumda doktorunuz gerekli bulursa apendektomi (apendiksin alınması) uygulayabilir. Daha sonra cilt ya estetik ve emilebilir dikişlerle kapatılır ya da kimyasal doku yapıştırıcılarıyla cildi yapıştırabilir. Hiç bir şekilde dikiş almaya gerek yoktur.

Ameliyatın süresi normal şartlar altında 30-90 dakika arasında olup ameliyatın seyrine ve hasta faktörlerine bağlı olarak bu süre değişebilir. İşlemin başarısı hastanın kasık bölgesinin tekrar şişmemesidir ve başarı oranı % 99’dur.   

Tedavi ile çocuğunuzun kasık bölgesinde eforla ortaya çıkan şişlik ve ağrı şikayeti ortadan kalkacak ve vücut şekli düzeltilecektir. Ayrıca fıtık kesesi içerisinde karın içi organların sıkışma olasılığı da ortadan kalkacaktır. 

 Fıtık tedavi edilmediği takdirde bölgesinde özellikle eforla artan şişlik ve ağrı şikayetleriniz devam eder. Ayrıca fıtık kesesi içinde bu kanaldan geçen organlar kanal içerisinde sıkışabilir, hatta bu organlara kan taşıyan damarlar bası altında kalarak organların dolaşımı bozulup sıkışan organın gangrene gitmesine neden olarak hayatı tehlike yaratabilir.   

Sağ inguinoskrotal herni