HİDROSEL

HİDROSEL

HİDROSEL-KORD KİSTİ

Bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, erkek çocuklarda testis denilen yumurtalıklar ilk önce böbreklerin üst kutbunda oluşmaya ve gelişmeye başlar, sonra karın içinde göç ederek, kasık kanalından geçer ve skrotum adı verilen torbalara iner. Kasık kanalından geçerken beraberinde karın içi organların üzerini kaplayan periton adı verilen karın zarını da birlikte sürüklerler. Her 10 erkek çocuğundan dokuzunda bu zar kapanır, ancak birinde kapanmaz. İşte bu zarın kapanmadığı durumlarda, karın boşluğu ile skrotum adı verilen torbalar arasında bir kesecik oluşur ki biz buna kasık fıtığı adını veriyoruz. Ancak bu açıklık bazen karın içi organların geçmesine değil, sadece karın içindeki suyun geçmesine müsaade edecek kadar dar olabilir. Bu durumlarda da ortaya çıkan hastalığa hidrosel denir. Hidrosel de sadece karın içindeki su kasık kanalından aşağı geçer. Kasık kanalında ve/veya skrotumda şişlik oluşturur. Bazen de sıvı sadece kasık kanalında belirgindir. Yani hidrosel kesesinin üst ve alt kısımları kapanmış, sıvı sadece kanalın orta kesiminde hapsolarak kist halini almıştır. Muayenede yalnızca kasık kanalında bir kitle ele gelir. Ultrasonografide bu kitle dışı zarla kaplı bir su kesesi gibi görünür. Buna da kordon kisti denir. Aslında isimleri farklı olsa da oluşum mekanizmaları ve tedavileri birebir aynı olan iki hastalıktır. Komunike Hidrosel  ve Testis Hidroseli bir yaşına kadar beklenir. Bunların %90’ı kendiliğinden geçer. Cerrahi bir müdahaleye gerek yoktur. Bir yaşından sonra hidrosel düzelmemişse hidroselektomi ameliyatı yapmak gerekir. Dev bir hidrosel olan ve yapı itibariyle kum saatine benzeyen “Abdominoskrotal Hidroselde” karın içindeki zarda tümör geliştiği ve böbreğe bası yaparak üriner sistemde genişlemelere neden olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle şartların uygun olduğu anda ameliyat edilmesi gerekir. Kordon kistinin ise kendiliğinden geçmesi oldukça nadir olduğundan ve kasık kanalındaki oluşumlara basınç etkisi ile zarar verebilme olasılığı olduğundan 6 aylıktan sonra ameliyat edilmesi uygundur.

Bu operasyon genel anestezi altında, bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. Cilt çizgilerine uygun ve bikini çizgisinin altından yapılan 1,5-2 cm’lik bir kesiden kasık kanalına girilir. Testise giden sperm kanalı ve damarların ön-yan tarafından eldiven parmağı şeklindeki karın içerisine doğru uzanmakta olan dar ve ince fıtık kesesi bulunur, burulur ve kasık kanalı içine girdiği bölgeden emilebilen dikişlerle bağlanır ve fazlası kesilir, testis tarafında kalan su kesesinin duvarları ise kısmi olarak çıkartılır. Daha sonra testisin torbada olup olmadığı kontrol edilir ve katmanlar emilebilen dikişlerle dikilir. Daha sonra cilt ya estetik ve emilebilir dikişlerle kapatılır ya da kimyasal doku yapıştırıcılarıyla cildi yapıştırabilir. Hiç bir şekilde dikiş almaya gerek yoktur.

Ameliyatın süresi normal şartlar altında 30-90 dakika arasında olup ameliyatın seyrine ve hasta faktörlerine bağlı olarak bu süre değişebilir. İşlemin başarısı hastanın kasık bölgesinin tekrar şişmemesidir ve başarı oranı % 99’dur.   

Tedavi ile çocuğunuzun kasık bölgesinde ortaya çıkan şişlik şikayeti ortadan kalkacak ve vücut şekli düzeltilecektir. Testisin ileride göreceği zararlanmaların önüne geçilmiş olacaktır. Tedavi edilmediği takdirde, çocuğunuzun mevcut rahatsızlığı yani kasık bölgesinde şişlik şikayetiniz devam eder. Hayatın ilerleyen dönemlerinde testis ısı değişimlerine ve basıya bağlı olarak zarar görebilir.

                                            a,b: Bilateral  hidrosel