GÖBEKTE GRANÜLOM VEYA POLİP

GÖBEKTE GRANÜLOM VEYA POLİP

GÖBEKTE GRANÜLOM VEYA POLİP

Göbek granülomu ve polibi; göbek düşmesinden sonra göbek tabanında kalan granülasyon dokusu (kapanması gereken hücrelerin kapanmayıp yumru oluşturması) kısa sürede epitelize olmadığı takdirde (kapanmadığı) mukoid (koyu) ve hafif kanlı bir salgıya neden olur. Gümüş nitrat kalemi ile yakılabilir, buna yanıt vermediği taktirde ise eksize edildikten sonra (cerrahi olarak çıkartıldıktan sonra) koterize edilmesi gerekir. Göbek tabanındaki granülasyon dokusu bazen daha da büyüyerek bir polip şeklini alabilir. Polipler yakmaya yanıt vermezler, cerrahi olarak çıkartılmaları gerekir.

Bu operasyon çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. Özellikle ilk bir ay içerisinde başvuran hastalarda granülom lokal anestezi altında eksize edilebilir. Daha ileri yaşlarda başvuran polipli hastalarda ise genel anestezi ile işlemi uygulamak gerekebilir. 

Operasyonun süresi tahmini olarak 5-10 dakikadır, başarı şansı ise %99-100’dür. 

İşlemden sonra bu anomalinin ortadan kalkması ve göbekte akıntı, kızarıklık ve kanama gibi şikayetlerin ortadan yok olması beklenmektedir. 

İşlem yapılmadığı takdirde göbekten akıntı, kanama gibi şikayetler devam edecek ve görüntüsü kırmızı renkte olan bir şekil bozukluğu olacaktır.