DİYAFRAGMA EVANTRASYONU

DİYAFRAGMA EVANTRASYONU

 

Diyafragma evantrasyonu, göğüs boşluğu ve karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının gerginliğinin azalarak olması gerekenden daha yukarıya doğru bombeleşmesidir. Daha çok doğumsal olarak görülmekle birlikte, geçirilmiş ameliyata bağlı olarak da gelişebilir. Nefes alıp verme sırasında bu kastaki zayıflık ve kubbeleşme nedeniyle akciğerler yeterince genişleyemez ve solunum ile ilgili problemlere sebep olur. Yenidoğan döneminde ağır solunum yetmezliği yapabileceği gibi ileri yaş çocuklarda tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu, hareket artışı ile solunum güçlüğü (efor dispnesi), gelişme geriliğine neden olabilecek kusma ve hazımsızlık problemlerine neden olabilir. Tedavinin nasıl yapılacağı bebeğin veya çocuğun solunum sıkıntısının şiddetine bağlıdır. Solunum sıkıntısı hafifse destek tedavileri yeterli olabilir. Bebekte solunum sıkıntısı ağırsa ve mekanik solunum cihazından ayrılamıyorsa, daha büyük çocuklarda sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına neden oluyorsa ameliyat planlanmalıdır. 

Bu operasyon genel anestezi altında, bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. İşlem genellikle uygulama yapılacak bölgenin temizliği ile başlar. Ameliyatta karnın sol ya da sağ üst yarısına, kaburga kemiklerinin altından bir kesi yapılarak karın boşluğuna girilir. Kubbeleşen diyafram kası nedeniyle toraks boşluğuna doğru uzanan karın içi organlar (mide, ince ve kalın barsaklar, dalak ve karaciğer) nazikçe aşağı alınır. Diyafram kasında göğüs boşluğuna doğru kubbeleşen kısım dikişler konarak, gelişmemiş, ince, gevşek ve yükselmiş olan diyafram gergin ve düz hale getirilir. 

Operasyonun süresi tahmini olarak 60-90 dakikadır. Cerrahi tedavi sonrası diyafram fonksiyonları 1-7 yıl içinde önemli ölçüde düzelir.

Başarılı bir operasyon sonrası hastanın akciğer ve kalbi sıkışmayacak ve hastanın şikayetleri düzelecektir. Ameliyattan sonra uzun dönem sonuçlar değişkendir. Yaş ilerledikçe akciğerdeki değişikliklerin daha belirgin ve kalıcı olduğu görülmektedir. 

Tedavi edilmeyen durumlarda karın içi organların göğüs boşluğuna doğru baskı yapması ile şikayetleriniz devam eder. Hayati riskleri olan solunum yolu enfeksiyonları ya da solunum yetmezliği ile karşı karşıya kalınabilir. Bebeğiniz solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalabilir.