DİLALTI BAĞI

DİLALTI BAĞI

 

Halk arasında dil bağı olarak bilinen, dilin alt kısmında görülen yumuşak dokunun olması gerektiğinden daha kısa ve fibrotik olmasıdır. Bu durum dil hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Dil hareketlerinin kısıtlanması çocuğun konuşmasını ve beslenmesini etkileyebilir ancak çocukların çok az bir kısmında müdahale etme gereği ortaya çıkar.

Bu operasyon çocuk cerrahisi uzmanı tarafından ameliyathanede gerçekleştirilir. Özellikle 3 aya kadar olan ve dil bağı ince ve transparan olan bebeklerde lokal anesteziyle yapılan basit bir işlemdir. Çocuk büyüdükçe bu doku kalınlaşacağından genel anestezi ile yapmak daha uygun olur. Cerrahi teknik olarak, dil yukarı doğru kaldırıldıktan sonra görünür hale gelen fibrotik doku makasla ya da koter yardımıyla kesilir. Olguların çoğunda dikiş atılmasına gerek olmasa da bazı olgularda emilebilen dikişlerle kanama kontrolünün sağlanması gerekebilir. 

Operasyonun süresi tahmini olarak 10-15 dakikadır, başarı şansı ise %100’dür. 

İşlemden sonra doğumsal olan bu anomalinin ortadan kalkması ve beslenme ve konuşmayla ilgili sorun yaratabilecek mekanik bir engelin ortadan kalkması sağlanacaktır. Yalnız unutulmaması gereken iyi işitme yoksa iyi konuşma da olmaz. Birçok aile dilaltı bağının kesilmesiyle konuşmayan çocuğun konuşabileceğini zanneder, ya da bozuk konuşmanın düzeleceğini umar. Dil bağının yaratabileceği konuşma bozukluğu sadece bazı harflerin telaffuz zorluğudur. Halbuki konuşma bozuklukları çok çeşitlidir ve dolayısıyla değişik nedenlerden oluşur. Müdahale yapılmadan önce bu konuların araştırılması gerekir. 

Dil bağı çok kısa olan bebekler, dillerini ağız içerisinde çok rahat çeviremezler, emmekte zorluk yaşayabilirler. Dillerini rahatça dışarı çıkaramazlar. Büyüdüklerinde konuşurken sanki aksanlı konuşuyorlarmış gibi, dil gelişimi kaynaklı harfleri farklı telaffuz edebilirler. Dil ağız içinde yeterince hareketli değilse yemek artıklarını temizleme ve diş çürüklerini önlemede etkisi azalır. Ek olarak ağız kokusu ve diş çürüğüne yol açabilir.  Ağız içi hijyeni bozulduğu için diş eti hastalıklarının görülmesi de kolaylaşır. Ancak bunlar son derece nadir görülen durumlardır.